Obecnie amabasadorami naszej akcji jest Kasia Glinka i Andrzej Polan,
a wcześniej była Joanna Koroniewska.

NAJNOWSZEFILMY

Drugie śniadanie. Łatwe przepisy!

15 listopada 2013



Hummus z fasoli z majerankiem


Składniki:
3 puszki fasoli
200 g pomidorów suszonych
2 jabłka
1 ząbek czosnku
1 pęczek szczypiorku
1 cytryna
ser bursztyn lub parmezan
olej rzepakowy
Świeży majeranek
kminek mielony, sól, pieprz czarny

Przygotowanie:
Fasolę wraz z pomidorami miksujemy bez zalewy na jednolitą masę. Do masy dodajemy usmażony na złoty kolor ząbek czosnku, oczywiście dokładnie rozgnieciony, pokrojony szczypiorek, niedużą ilość oleju rzepakowego oraz przesmażone jabłko. Dla nadania lepszego pomidorowego smaku oraz konsystencji do masy możemy dodać niedużą ilość zalewy z pomidorów suszonych. Jeszcze sok z cytryny, kminek mielony, czarny pieprz, sól. Wszystko razem dokładnie raz jeszcze miksujemy i przekładamy do naczynia i wstawiamy do lodówki. Humus podajemy z grzankami, tortillą, bagietką z wiórkami sera dojrzewającego i listkami świeżego majeranku.


Ciasto pikantne z fetą i pomidorami


Składniki:
3 szklanki mąki
9 jaj
1,5 szklanki mleka
1 szklanka oleju
200 g ziarna dyni
kilka czarnych oliwek
200 g sera feta (twardy)
100 g suszonych pomidorów
bazylia świeża
sól, pieprz czarny
p1 łyżka proszku do pieczenia
1 sałata zielona

Przygotowanie:
Pomidory suszone odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę. Ziarno dyni prażymy na patelni suchej. Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i pieprz mieszamy razem. Jajka mieszamy z mlekiem, dodajemy olej. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki, następnie pomidory suszone, oliwki, ziarna dyni oraz posiekaną bazylię. Połowę masy wykładamy do formy, układamy ser feta i wkładamy pozostałą masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni na około 1 godzinę. Ciasto podajemy z sałatą zieloną.


Sałatka z pieczonej dyni, buraków i pomidorów


Składniki:
500 g dyni
3 buraki
200 g pomidorów suszonych
2 cebule czerwone
110 g ziarna dyni
250 g sera bialego owczego
1 cytryna
2 łyżki
oregano suszone, imbir świeży
1 opakowanie kiełków groszku zielonego
olej

Przygotowanie:
Dynię kroimy w większą kostkę, Olej łączymy z imbirem, miodem, oregano oraz solą. W takiej miksturze obtaczamy kawałki dyni, układamy na blaszce wyłożonej folią. Buraki natomiast owijamy w folię każdy osobno. Warzywa wstawiamy do piekarnika, temp. 190 stopni, pieczemy około 40 minut. Pomidory suszone kroimy w drobne kawałki, zalewę zostawiamy. Cebulę czerwoną kroimy w plastry cienkie, zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy aby zmiękła i nabrała lekkości. Upieczone warzywa studzimy, łączymy z prażonym ziarnem dyni, pomidorami, cebulą. Mieszamy, skrapiamy zalewą z pomidorów suszonych, posypujemy serem. Podajemy posypaną kiełkami groszku zielonego.


Łosoś wędzony na ciepło z sałatką z jabłek, selera i kopru


Składniki:
200 g łososia wędzonego na ciepło
korzeń selera
1 fenkuł
4 jabłka (Szara Reneta)
100 g orzechów włoskich
natka pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie:
Fenkuł kroimy w cienkie plastry, podobnie selera oraz jabłko. Skrapiamy sokiem z cytryny, cukrem, lekko posypujemy solą, odstawiamy. Po chwili odciskamy. Na koniec dodajemy orzechy włoskie i natkę pietruszki. Sałatkę podajemy z kawałkami lekko podgrzanego łososia wędzonego i ciemnym pieczywem.
Zobacz wszystkie filmy wideo

FAKTY NA TEMATOWOCÓW, WARZYW I SOKÓW

  • Ważne jest zachowanie różnorodności zarówno pod kątem samych produktów, jak i smaków.
  • Sok to produkt zawierający 100- procentowy wsad owocowy/warzywny, posiadający barwę, smak i zapach charakterystyczny dla owoców/warzyw, z których pochodzi.
  • Swój słodki smak soki owocowe 100% zawdzięczają cukrom naturalnie występującym w owocach, z których są zrobione, np. jabłek, pomarańczy.
  • Jedna porcja owoców i warzyw to około 100g, czyli średniej wielkości owoc lub warzywo (jabłko, marchewka) lub kilka mniejszych sztuk (truskawki, czereśnie, winogrona). Oprócz świeżych warzyw i owoców porcję stanowi także szklanka soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego. Im większa różnorodność produktów warzywno-owocowych, tym dieta jest bardziej urozmaicona i smaczna. W sytuacjach, gdy nie mamy pod ręką świeżych owoców i warzyw, specjaliści zalecają picie soków, co jest wygodną formą np. w szkole, czy w pracy.
  • Warzywa, owoce i soki (jako wygodna forma owoców i warzyw) pełnią bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka, ponieważ zawierają cenne składniki tj. witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Niektóre witaminy (np. witamina C, β-karoten) oraz inne biologicznie czynne związki zawarte w warzywach i owocach (np. polifenole) wykazują działanie antyoksydacyjne. Antyoksydanty są substancjami, które chronią organizm człowieka przed rozwojem chorób poprzez zwalczanie szkodliwych wolnych rodników. Naturalne witaminy znajdziemy tylko w warzywach i owocach.
  • Do soków nie dodaje się cukru, zawierają jedynie cukry naturalnie występujące w owocach.
  • Do soków nie wolno dodawać konserwantów, barwników, słodzików oraz innych substancji poprawiających smak, barwę, czy konsystencję.
  • Rodzaj opakowania nie wpływa na jakość soku - sok, czy w kartonie, czy butelce ma takie same walory odżywcze i jakościowe – to jest ten sam produkt.

WARTOŚCI ODŻYWCZEI ZDROWOTNE SOKÓW

Warto przypomnieć, że soki i nektary wzbogacają organizm człowieka w takie niezbędne substancje odżywcze jak:
  • Prowitamina A, która odpowiada za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie skóry, wzroku i błon śluzowych. Bogatym źródłem prowitaminy A, czyli beta-karotenu są soki i nektary marchwiowe i marchwiowo – owocowe. Jedna szklanka (200 ml) pokrywa średnie dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę,
  • Witamina PP (niacyna) - pomaga regulować metabolizm organizmu, wspomaga funkcjonowanie systemu nerwowego, błon śluzowych oraz pozytywnie wpływa na skórę. Znajdziemy ją m.in. w soku pomarańczowym,
  • Witamina C – pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego po i w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego, np. w czasie uprawiania sportu. Odpowiada za wytwarzanie kolagenu i prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz białek potrzebnych do budowy kości i chrząstek. Dodatkowo wzmacnia odporność organizmu. Jej dobrym źródłem jest sok pomarańczowy czy nektar z czarnych porzeczek. Dwie szklanki (po 200 ml) soku pomarańczowego lub nektaru z czarnych porzeczek pokrywają dzienne średnie zapotrzebowanie na witaminę C,
  • Witamina E - zapobiega uszkodzeniom komórek w organizmie przez procesy utleniania, co może spowalniać proces starzenia oraz chronić przed rozwojem miażdżycy,
  • Potas - wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi, pracę mięśni oraz systemu nerwowego. Jedna szklanka soku pomidorowego dostarcza średnio 500 mg tego cennego pierwiastka, co zaspokaja średnio 25% dziennego zapotrzebowania,
  • Błonnik – reguluje pracę układu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Można go znaleźć w sokach i nektarach, które zawierają miąższ owocowy oraz w tych naturalnie mętnych lub przecierowych,
  • Pektyna – reguluje wahania poziomu glukozy we krwi oraz wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu w organizmie. Mętny sok z jabłek jest doskonałym źródłem pektyn. Pektyny występują również w morelach, czarnych porzeczkach i czereśniach,
  • Kwas foliowy (foliany) – to składnik, którego nasz organizm nie potrafi wytwarzać, dlatego musi być on dostarczony z pożywienia. Jest on niezbędny do prawidłowej syntezy aminokwasów, produkcji krwi w organizmie, funkcjonowania systemu immunologicznego.

DLACZEGO WARTOPIĆ SOKI?

Specjaliści ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecają, by codziennie spożywać minimum 400 gram owoców i warzyw, podzielonych na 5 porcji. Jedną z porcji może również stanowić sok owocowy lub warzywny. Soki bogate są w te same prozdrowotne składniki, co owoce i warzywa. Dostarczają substancje przeciwutleniające i wzbogacają dietę w niezbędne substancje odżywcze, takie jak: witaminy, minerały, mikro - oraz makroelementy i inne składniki. Poza tym soki to doskonałe i wygodne rozwiązanie dla wszystkich, którzy przez cały rok chcą cieszyć się urozmaiconą i zdrową dietą.
Szklanka (200 ml), butelka lub kartonik 100 % soku to zatem doskonały pomysł na początek każdego dnia!