Obecnie amabasadorami naszej akcji jest Kasia Glinka i Andrzej Polan,
a wcześniej była Joanna Koroniewska.

NAJNOWSZEFILMY

Zdrowe drugie śniadanie

27 września 2013



Tosty z pieczywa żytniego z białym serem, jabłkiem z cynamonem


Składniki:
6 kromek żytniego pieczywa
250 g białego sera
4 jabłka
1 łyżka masła
2 łyżki miodu
cynamon

Przygotowanie:
Kromki pieczywa smarujemy masłem z dwóch stron i opiekamy w piekarniku na chrupiąco. Jabłka kroimy w plastry i przesmażamy na pozostałym maśle z cynamonem, pod koniec dodając miód. Kromki pieczywa przykrywamy smażonymi jabłkami i serem. Podajemy ze szklanką soku owocowego.


Kanapka z kukurydzą, indykiem i pomidorowym sosem


Składniki:
1 żytnia bagietka
1 kolba kukurydzy lub puszka
200 g pieczonego indyka
2 łyżki ketchupu
1 czerwona papryka
2 gotowane żółtka
4 śmietany 18 proc.

Przygotowanie:
Bagietkę kroimy na 10 kawałków, w każdym wydrążamy środek. Kukurydzę kolbę gotujemy ścinamy ziarna, łączymy z indykiem i pokrojoną papryką. Żółtka rozcieramy z ketchupem, dodajemy śmietanę, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Taką niby sałatkę umieszczamy w gniazdkach z bagietki.


Pasta z makreli z chrzanem, warzywa krojone, chrupiące grzanki domowe


Składniki:
1 makrela
1 łyżka chrzanu
100 ml śmietany 36 proc.
sok z cytryny
1 marchew
1 żółta papryka
4 łodygi selera naciowego
1 świeży ogórek

Przygotowanie:
Warzywa myjemy dokładnie i kroimy w słupki. Makrelę obieramy ze skóry, pozbywamy dokładnie z ości. Rybę miksujemy na jednolitą masę, dodajemy chrzan, śmietanę, sok z cytryny i odrobinę czarnego pieprzu. Pastę pakujemy do pudełeczka, do drugiego warzywa i 2 śniadanie gotowe. Śniadanie niedzielne, kiedy mamy więcej czasu na przygotowanie.


Biszkopty w płatkach kukurydzianych


Składniki:
3 jajka
200 g cukru
300 g mąki
proszek do pieczenia
skórka z cytryny
50 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
1 op. płatków kukurydzianych

Przygotowanie:
Białka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy żółtka i ubijamy nadal. Do puszystej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny i bakalie. Płatki wysypujemy na płaską tacę, delikatnie kruszymy i obtaczamy w nich małe porcje ciasta. Układamy na papierze do pieczenia i wypiekamy w temp. 170 stopni około 10 minut. Chrupiące ciasteczka podajemy ze szklanką soku.


Waniliowa kasza manna ze śliwkami


Składniki:
200 g kaszy manny
ok. 600 ml mleka
500 g śliwek węgierek
2 łyżki cukru brązowego
50 g masła
laska wanilii
cynamon
anyż

Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy ze szczyptą soli i wanilią. Do gotującego dodajemy kaszę mannę i gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Masę wylewamy na płaską tacę, wyjmujemy laskę wanilii i odstawiamy do przestudzenia. Chłodną kroimy w grubą kostkę, obsmażamy na maśle. śliwki przesmażamy z cukrem trzcinowym, dodajemy gwiazdkę anyżu. Kiedy śliwki są już miękkie, wyjmujemy anyż, masę miksujemy, pozostawiając kilka śliwek do dekoracji. Na puree ze śliwek podajemy kaszę, dekorujemy śliwkami w całości.
Zobacz wszystkie filmy wideo

FAKTY NA TEMATOWOCÓW, WARZYW I SOKÓW

  • Ważne jest zachowanie różnorodności zarówno pod kątem samych produktów, jak i smaków.
  • Sok to produkt zawierający 100- procentowy wsad owocowy/warzywny, posiadający barwę, smak i zapach charakterystyczny dla owoców/warzyw, z których pochodzi.
  • Swój słodki smak soki owocowe 100% zawdzięczają cukrom naturalnie występującym w owocach, z których są zrobione, np. jabłek, pomarańczy.
  • Jedna porcja owoców i warzyw to około 100g, czyli średniej wielkości owoc lub warzywo (jabłko, marchewka) lub kilka mniejszych sztuk (truskawki, czereśnie, winogrona). Oprócz świeżych warzyw i owoców porcję stanowi także szklanka soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego. Im większa różnorodność produktów warzywno-owocowych, tym dieta jest bardziej urozmaicona i smaczna. W sytuacjach, gdy nie mamy pod ręką świeżych owoców i warzyw, specjaliści zalecają picie soków, co jest wygodną formą np. w szkole, czy w pracy.
  • Warzywa, owoce i soki (jako wygodna forma owoców i warzyw) pełnią bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka, ponieważ zawierają cenne składniki tj. witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Niektóre witaminy (np. witamina C, β-karoten) oraz inne biologicznie czynne związki zawarte w warzywach i owocach (np. polifenole) wykazują działanie antyoksydacyjne. Antyoksydanty są substancjami, które chronią organizm człowieka przed rozwojem chorób poprzez zwalczanie szkodliwych wolnych rodników. Naturalne witaminy znajdziemy tylko w warzywach i owocach.
  • Do soków nie dodaje się cukru, zawierają jedynie cukry naturalnie występujące w owocach.
  • Do soków nie wolno dodawać konserwantów, barwników, słodzików oraz innych substancji poprawiających smak, barwę, czy konsystencję.
  • Rodzaj opakowania nie wpływa na jakość soku - sok, czy w kartonie, czy butelce ma takie same walory odżywcze i jakościowe – to jest ten sam produkt.

WARTOŚCI ODŻYWCZEI ZDROWOTNE SOKÓW

Warto przypomnieć, że soki i nektary wzbogacają organizm człowieka w takie niezbędne substancje odżywcze jak:
  • Prowitamina A, która odpowiada za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie skóry, wzroku i błon śluzowych. Bogatym źródłem prowitaminy A, czyli beta-karotenu są soki i nektary marchwiowe i marchwiowo – owocowe. Jedna szklanka (200 ml) pokrywa średnie dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę,
  • Witamina PP (niacyna) - pomaga regulować metabolizm organizmu, wspomaga funkcjonowanie systemu nerwowego, błon śluzowych oraz pozytywnie wpływa na skórę. Znajdziemy ją m.in. w soku pomarańczowym,
  • Witamina C – pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego po i w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego, np. w czasie uprawiania sportu. Odpowiada za wytwarzanie kolagenu i prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz białek potrzebnych do budowy kości i chrząstek. Dodatkowo wzmacnia odporność organizmu. Jej dobrym źródłem jest sok pomarańczowy czy nektar z czarnych porzeczek. Dwie szklanki (po 200 ml) soku pomarańczowego lub nektaru z czarnych porzeczek pokrywają dzienne średnie zapotrzebowanie na witaminę C,
  • Witamina E - zapobiega uszkodzeniom komórek w organizmie przez procesy utleniania, co może spowalniać proces starzenia oraz chronić przed rozwojem miażdżycy,
  • Potas - wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi, pracę mięśni oraz systemu nerwowego. Jedna szklanka soku pomidorowego dostarcza średnio 500 mg tego cennego pierwiastka, co zaspokaja średnio 25% dziennego zapotrzebowania,
  • Błonnik – reguluje pracę układu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Można go znaleźć w sokach i nektarach, które zawierają miąższ owocowy oraz w tych naturalnie mętnych lub przecierowych,
  • Pektyna – reguluje wahania poziomu glukozy we krwi oraz wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu w organizmie. Mętny sok z jabłek jest doskonałym źródłem pektyn. Pektyny występują również w morelach, czarnych porzeczkach i czereśniach,
  • Kwas foliowy (foliany) – to składnik, którego nasz organizm nie potrafi wytwarzać, dlatego musi być on dostarczony z pożywienia. Jest on niezbędny do prawidłowej syntezy aminokwasów, produkcji krwi w organizmie, funkcjonowania systemu immunologicznego.

DLACZEGO WARTOPIĆ SOKI?

Specjaliści ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecają, by codziennie spożywać minimum 400 gram owoców i warzyw, podzielonych na 5 porcji. Jedną z porcji może również stanowić sok owocowy lub warzywny. Soki bogate są w te same prozdrowotne składniki, co owoce i warzywa. Dostarczają substancje przeciwutleniające i wzbogacają dietę w niezbędne substancje odżywcze, takie jak: witaminy, minerały, mikro - oraz makroelementy i inne składniki. Poza tym soki to doskonałe i wygodne rozwiązanie dla wszystkich, którzy przez cały rok chcą cieszyć się urozmaiconą i zdrową dietą.
Szklanka (200 ml), butelka lub kartonik 100 % soku to zatem doskonały pomysł na początek każdego dnia!