WARTOŚCI ODŻYWCZEI ZDROWOTNE SOKÓW

Warto przypomnieć, że soki i nektary wzbogacają organizm człowieka w takie niezbędne substancje odżywcze jak:
  • Prowitamina A, która odpowiada za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie skóry, wzroku i błon śluzowych. Bogatym źródłem prowitaminy A, czyli beta-karotenu są soki i nektary marchwiowe i marchwiowo – owocowe. Jedna szklanka (200 ml) pokrywa średnie dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę,
  • Witamina PP (niacyna) - pomaga regulować metabolizm organizmu, wspomaga funkcjonowanie systemu nerwowego, błon śluzowych oraz pozytywnie wpływa na skórę. Znajdziemy ją m.in. w soku pomarańczowym,
  • Witamina C – pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego po i w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego, np. w czasie uprawiania sportu. Odpowiada za wytwarzanie kolagenu i prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz białek potrzebnych do budowy kości i chrząstek. Dodatkowo wzmacnia odporność organizmu. Jej dobrym źródłem jest sok pomarańczowy czy nektar z czarnych porzeczek. Dwie szklanki (po 200 ml) soku pomarańczowego lub nektaru z czarnych porzeczek pokrywają dzienne średnie zapotrzebowanie na witaminę C,
  • Witamina E - zapobiega uszkodzeniom komórek w organizmie przez procesy utleniania, co może spowalniać proces starzenia oraz chronić przed rozwojem miażdżycy,
  • Potas - wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi, pracę mięśni oraz systemu nerwowego. Jedna szklanka soku pomidorowego dostarcza średnio 500 mg tego cennego pierwiastka, co zaspokaja średnio 25% dziennego zapotrzebowania,
  • Błonnik – reguluje pracę układu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Można go znaleźć w sokach i nektarach, które zawierają miąższ owocowy oraz w tych naturalnie mętnych lub przecierowych,
  • Pektyna – reguluje wahania poziomu glukozy we krwi oraz wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu w organizmie. Mętny sok z jabłek jest doskonałym źródłem pektyn. Pektyny występują również w morelach, czarnych porzeczkach i czereśniach,
  • Kwas foliowy (foliany) – to składnik, którego nasz organizm nie potrafi wytwarzać, dlatego musi być on dostarczony z pożywienia. Jest on niezbędny do prawidłowej syntezy aminokwasów, produkcji krwi w organizmie, funkcjonowania systemu immunologicznego.

DLACZEGO WARTOPIĆ SOKI?

Specjaliści ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecają, by codziennie spożywać minimum 400 gram owoców i warzyw, podzielonych na 5 porcji. Jedną z porcji może również stanowić sok owocowy lub warzywny. Soki bogate są w te same prozdrowotne składniki, co owoce i warzywa. Dostarczają substancje przeciwutleniające i wzbogacają dietę w niezbędne substancje odżywcze, takie jak: witaminy, minerały, mikro - oraz makroelementy i inne składniki. Poza tym soki to doskonałe i wygodne rozwiązanie dla wszystkich, którzy przez cały rok chcą cieszyć się urozmaiconą i zdrową dietą.
Szklanka (200 ml), butelka lub kartonik 100 % soku to zatem doskonały pomysł na początek każdego dnia!